setembre 1

“Porti el registre de les mesures al seu metge o infermera”

Recursos del taller ‘Creixem a través de les paraules?’

El debat sobre l’ús del masculí genèric com a gènere no marcat segueix viu i s’ha intensificat els darrers dies amb l’anunci de la publicació del llibre “Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou”, un recull d’articles contra el “llenguatge no sexista”.

Així ho ha recollit també TV3 en una entrevista als Matins a Carme Junyent i Neus Nogué. Algunes de les teories de les lingüsites passen per la defensa que el llenguatge no canvia el món o que el llenguatge genèric en ocasions despersonalitza. També asseguren que la gramàtica i els canvis es fan des de baix, i davant de tot plegat, em pregunto on està exactament el debat sobre la necessitat de buscar, des de la coherència, el sentit comú i el respecte per la llengua, alternatives al maleït masculí genèric?

Justament avui, fent unes correccions sobre consells sanitaris, he topat amb una frase lapidant: “Porti el registre de les mesures al seu metge o infermera”. D’aquesta frase se’n desprèn la idea clara que si es tracta de la persona que està legalment autoritzada per a exercir la medicina, parlarem en masculí, però que si per contra, qui assumeix la tasca de tenir cura de les persones malaltes o ferides complint les prescripcions del “metge”, aleshores utilitzarem el femení. Voleu dir, Carme i Neus, que no valdria més la pena assumir el ‘risc de la despersonalització’ parlant de personal mèdic/sanitari abans que permetre que l’ideari col·lectiu assumeixi que els metges només poden ser homes i que les infermeres han de ser dones?

Canviant (només) la llengua no aconseguirem canviar el món, però si assumim que els canvis es fan des de baix, és a les nostres mans contribuir a aportar un nou punt de vista a les nostres criatures i a les persones que ens envolten: si la llengua és col·lectiva, quin sentit té seguir defensant el masculí genèric per a referir-nos a les persones quan hi ha conceptes respectuosos amb la gramàtica capaços de no excloure a ningú?Potser també t'interessa

Dimecres de Patum

Dimecres de Patum

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}