setembre 11

Darrere l’11 de Setembre també hi ha comunicació

Avui fa 5 anys de la Diada multitudinària que vam viure a Berga i he pensat que és un bon moment per fer cinc cèntims de la feina que no sempre es veu i que hi va haver darrere d’aquella moguda. 

Sota el lema ‘a punt’, unes 60.000 persones es van desplaçar fins a la capital berguedana, que va esdevenir un dels cinc punts de manifestació juntament amb Barcelona, Girona, Tarragona, i Lleida. La feinada que hi va haver darrere d’una Diada històrica a la ciutat, la saben l’ANC de Berga i Òmnium Cultural, responsables de l’embrancada, i també la multitud d’entitats i associacions que van demostrar una vegada més la força i la capacitat del poder popular, que van empènyer amb força les institucions com l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà per aconseguir anar a la una. Tota aquesta coordinació i mobilització forma part de l’engranatge del que jo en dic #lafeinaquenoesveu, però aquí també hi ha la que sempre he reivindicat sota la mateixa etiqueta: la tasca comunicativa i que en aquest cas, em va interpel·lar en primera persona. 

Des de l’ANC van tenir clar que entre les comissions organitzatives hi havia d’haver la de comunicació, entesa en un primer moment com una tasca senzilla que va anar agafant complexitat amb el pas dels dies. Perquè… què és la comunicació d’un acte d’aquestes característiques? Fer cartells ? Enviar correus informatius? Posar senyalització a la ciutat? Encarregar-se de la megafonia? Coordinar les persones participants a l’acte central? Generar materials informatius? Gestionar les xarxes socials? Atendre les peticions dels mitjans? Doncs sí, la comunicació és tot això i un grapat de coses més que sovint no es veuen ni es valoren però acaben jugant un pes molt important en l’organització de qualsevol esdeveniment. Per sort, la persona responsable de la comissió de comunicació va tenir-ho clar en tot moment i per això es va acompanyar de professionals de cada àmbit per tal de garantir una comunicació transversal a la Diada. 

I en aquesta aposta, vaig tenir la sort de rebre l’encàrrec de responsabilitzar-me de gestió dels mitjans de comunicació. I això no va consistir únicament en rebre’ls el dia de la Diada i en estar pendent de les seves peticions. La meva tasca va passar per preveure amb temps quines seran les seves necessitats, dotar-se de les eines i recursos per poder-les cobrir i disposar dels continguts i materials necessaris per a facilitar-los la feina, entre d’altres. I en aquesta ocasió, no t’enganyaré, la tasca va ser relativament ‘fàcil’ perquè al darrere hi va haver un equip fantàstic que va brindar-se a la carta als reis que els vaig fer. 

Era necessari disposar d’un espai on les periodistes poguessin treballar amb comoditat, oferir-los bones connexions a Internet però a la vegada, aquest espai havia de ser proper a l’escenari on es duria a terme l’acte central, havien de poder agafar el so amb qualitat sense perdre visibilitat, a la mateixa zona s’havien de poder acreditar els mitjans i això havia de coincidir en ser la central des d’on es gestionessin les dades per tal de poder concentrar la informació, i així, un llarg etcètera que inicialment semblava una utopia i que durant aquella jornada va ser una realitat que ens va portar a rebre, posteriorment el Premi Plata del Col·legi de Periiodistes. 

Aquell 11 de Setembre gairebé ens quedem sense dinar tot i passar-nos el dia cuinant informacions i corrent amunt i avall, però vam anar a dormir amb un somriure de satisfacció i amb la motxilla dels records una mica més plena d’haver compartit i viscut la Diada des del filtre de les professionals que van deixar per la història un relat que vam construir des de la comoditat i el respecte per a la professió.Potser també t'interessa

Dimecres de Patum

Dimecres de Patum

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}